Banden Op Locatie

bus Wat is mijn bandenmaat?

Selecteer je bandenmaat

Wat is mijn bandenmaat?

Help mij

Bandenmarkering

Op iedere band staan veel cijfers, letters en symbolen. Al deze tekens tonen belangrijke eigenschappen en specificaties van de band. Weet u al wat ze betekenen?

Afmeting en draagvermogen

We beginnen met de afmetingen van de band, meestal ook het eerste dat u nodig heeft. We gaan er even vanuit dat het volgende op uw band staat:

Bandenmaat
Breedte van de band
Het eerste getal staat voor de breedte van de band in millimeters, in dit geval 205 millimeter. Men spreekt over het loopvlak van de band, ofwel het gedeelte van de band dat de weg aanraakt.
Hoogte van de band
Het tweede getal staat voor de hoogte-breedteverhouding. Bij deze band is de verhouding 55%. Dit betekent dat de hoogte van de band gelijk is aan 55% van de breedte. Deze band is dus 205/100x55 = 112,75 millimeter hoog.
Soort band
De R betekent dat dit een radiaalband is. Dit is een bepaalde constructie van de band. Radiaalbanden worden ook wel staalgordelbanden genoemd. Vóór de introductie van de radiaalbanden werden er vooral diagonaalbanden gebruikt, maar de radiaalband biedt vele voordelen ten opzichte van de voorheen gebruikte diagonaalband.
Velgmaat van de band
Achter het type band staat in dit geval het getal 19. Dit is de velgmaat van de band in inches (1 inch is 2,54 cm). Deze voorbeeldband heeft dus een velgmaat van 19 inch.
Draagvermogen van de band
Het vierde getal, 95, staat voor het draagvermogen van de band. U kunt de onderstaande tabel raadplegen om te kijken hoeveel kilogram dit is. In dit voorbeeld is dit 690 kilogram. Dit vermenigvuldigt u met het aantal banden van uw auto, bestelbus, aanhangwagen of caravan en dan heeft u het totale draagvermogen van uw voertuig.
Maximumsnelheid van de band
De laatste letter na het draagvermogen geeft de maximumsnelheid van de band aan. In dit voorbeeld ziet u de letter V. In de onderstaande tabel ꞌSnelheidꞌ kunt u bekijken wat uw maximumsnelheid is. Deze specifieke band heeft een maximale snelheid van 240 km/u.

Draagvermogen

Load index:
Maximum gewicht per band
190
Maximum gewicht op basis van voertuig met 4 banden
760

Snelheid

Letter:
Maximum snelheid in km/u
130

Staat er nog meer op mijn band?

Naast de afmetingen, het draagvermogen en de snelheid bestaan er nog een aantal andere logo’s, lettercombinaties en symbolen. Deze tekens of lettercombinaties geven specifieke functies van uw band weer of bieden informatie over de fabricage. Bij sommige winterbanden maakt de draairichting van de band ook uit. Dit wordt aangeduid met een pijl.

Sneeuwvloksymbool met M+S, M&S of M.S.

De symbolen waren oorspronkelijk bedoeld om aan te geven dat het om een winterband gaat. Er zijn echter geen duidelijke richtlijnen en de letters M+S komen ook wel eens voor op een zomerband. De afkorting staat voor ꞌModder en Sneeuwꞌ en werd vroeger gebruikt voor terreinbanden. De term zegt erg weinig over de prestaties van de band. Winterbanden zijn altijd voorzien van het sneeuwvloksymbool.

DOT-code

Als u wilt weten wanneer uw band is gefabriceerd, kunt u dit op de band aflezen. Op de zijkant van iedere autoband staat een zogenaamde DOT-code. De code kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: DOT 6T KC 2617. Alleen de laatste vier cijfers zijn van belang, in dit geval 2617. Dit betekent dat deze band is gemaakt in week 26 van 2017.

RunFlat-banden

De RunFlat-technologie zorgt ervoor dat u met een lekke band nog gewoon een stuk kunt doorrijden. De rijafstand en rijsnelheid zijn afhankelijk van wat er gebeurd is en in welke mate de band beschadigd is. Over het algemeen kunt u nog 80 km rijden met een snelheid van 80 km/u. Dankzij deze technologie hoeft u de auto niet op een gevaarlijke plek te stoppen en kunt u gewoon doorrijden naar de garage.

Elke bandenfabrikant heeft een eigen naam voor de RunFlat-technologie. Dit betekent dat er ook andere afkortingen op uw band kunnen staan. Dit zijn de verschillende codes:

  • ZP (Michelin Zero Pressure)
  • RFT (Bridgestone Runflat System Component)
  • EUFORIA (Pirelli)
  • SSR (Continental Self Supporting RunFlat)
  • DSST (Dunlop Self-Supporting Technology)
  • ROF of EMT (Goodyear Run On Flat of Extended Mobility Tyre)